Over Jaco van der Wilt
Registerstrateeg, organisatiecoach en veranderkundige
De bedrijven waarvoor ik de afgelopen jaren heb mogen werken, werden gedwongen hun strategie en verdienmodel aan te passen aan ingrijpende veranderingen in de markt. De noodzaak was duidelijk, de urgentie voelbaar. Maar directie en management zaten met één grote vraag: Hóe pakken we dit aan? Om dat te bespreken en vorm te geven, zit ik graag een keer bij u aan tafel.
Samenwerken aan toekomstbestendige bedrijven
Daar waar ‘de hark’ als organisatiestructuur en ‘command & control’ als aansturingsmechanisme vroeger uitstekend werkten, zijn ze inmiddels sterk achterhaald.
Anno nu draait het bij het ontwerpen en inrichten van de MKB-bedrijven om 2 dingen:
- Slimme, schone en snelle bedrijfsprocessen.
- Een duidelijke richting. Ofwel een visie, missie en ambitie uitgewerkt in een heldere, praktische en flexibele bedrijfsstrategie.
Aanpassingsvermogen en flexibiliteit; voorwaarden voor succes
Als organisaties zich steeds sneller en vaker moeten aanpassen aan veranderingen, heeft dat grote consequenties voor de mensen die er werken. Ze worden gedwongen enorm flexibel te zijn. Dat zijn ze misschien (nog) niet gewend. Maar de wendbaarheid van uw organisatie (flexibel inzetbare medewerkers en steeds veranderende processen en kenniscombinaties) kunt u wel degelijk verbeteren en versterken. Daar ligt, zoals ik het ervaar in de praktijk, voor de meeste MKB-bedrijven de belangrijkste uitdaging én tegelijkertijd de meerwaarde voor uw klanten in de toekomst.
Innoveren, de rode draad in mijn loopbaan
Succesvol innoveren in organisaties loopt al ruim 30 jaar als rode draad door mijn werk. Welke opdracht ik ook krijg, telkens weer draait het om het verbeteren van bedrijfsresultaten, bedrijfsvoering en de bedrijfswaarde.
“Jaco is in staat om ‘lekker-druk-doen’ om te zetten in het laten groeien van mensen en organisaties.”
De bedrijven waarvoor ik werk, variëren in omvang van 5 tot 500+ fte. Vraagstukken zijn zowel operationeel, tactisch als strategisch van aard. In mijn aanpak ligt de focus op concrete stappen zetten, om – uiteindelijk – met elkaar voor te zorgen dat wij samen zichtbare, meetbare en voelbare resultaten boeken.
Jaco van der Wilt:
- Peoplemanager
- Ambitieuze doorzetter
- Leer- en leesverslaafd
- Hondenliefhebber
- Voorzitter van een christelijke mannenvereniging
- Woonachtig in Kamerik
- Getrouwd met Henriëtte
- Vader van 2 zoons en 2 dochters
Jaco van der Wilt
Jaco begon zijn loopbaan als personeelsfunctionaris, groeide door naar hoofd personeelszaken en is jaren werkzaam geweest als HR-interim adviseur, coach en trainer in de maakindustrie.
Daarna volgden nieuwe opdrachten en groeide Jaco door naar organisatiecoach, veranderkundige en bedrijfsstrateeg (Registerstrateeg).
Jaco is een HR-specialist in de breedste zin van het woord. Hij weet wat ondernemers drijft, begrijpt de techniek én de mensen. Door zijn ervaring en diverse vakgerichte opleidingen tot coach, trainer en Registerstrateeg weet hij organisaties en mensen optimaal te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling.
Een fascinatie voor talent
“Al van jongs af aan vind ik de combinatie van mensen en techniek interessant. En wat mij in het bijzonder intrigeert, is de vraag hoe het kan dat iemand uitzonderlijk goed kan zijn in zijn vak. Hoe kan iemand uitblinken en met een ogenschijnlijke eenvoud hele moeilijke dingen in elkaar zetten. Dat wat een ander heel zijn leven niet zal kunnen, al doet hij nog zo zijn best.
Van talent tot vakmanschap
Die vraag moest ik voor mezelf beantwoorden, dus heb ik me daarin op allerlei manieren verdiept. Mijn conclusie; dit heeft alles te maken met de verschillende talenten waarover we als mensen beschikken. En om een lang verhaal kort te maken: vakman word je door aanwezige talenten te trainen en ontwikkelen. Ik weet het, dat klinkt als een open deur. Maar hoe ontwikkel je vakmanschap in een tijd waarin nauwelijks tijd is om talenten van mensen uit te ontwikkelen?
Talenten benutten in tijden van verandering
Vroeger hadden mensen hun leven lang de tijd om vakmanschap te ontwikkelingen, bij te schaven en fijn te slijpen. In onze tijd worden er voortdurend nieuwe dingen gevraagd van medewerkers. De aanwezige talenten van medewerkers zijn niet veranderd. De tijd die ze hebben om ze te ontplooien wel. Dus is het de vraag hoe we talenten ook in deze tijd optimaal ontwikkelen en benutten.
Vakmensen hebben de grootste toegevoegde waarde
Die vraag boeit mij enorm. Met grote nieuwsgierigheid heb ik me daarin verdiept en de nodige kennis en ervaring opgedaan. Het ontdekken, ontwikkelen en optimaal inzetten van de talenten van medewerkers is daarmee een belangrijk onderdeel van mijn vak geworden. Met passie zet ik deze kennis en ervaring in om talenten in organisaties te benutten en vakmensen te ontwikkelen die een grote toegevoegde waarde hebben voor de maakindustrie.
Arie Blok – Blok Kaashandel
“De oplossing recht voor m’n neus”
Arie; “Een aantal van mijn klanten willen zwart op wit dat wij voedselveilig werken. Oftewel we moeten ons certificeren (FSSC 22000). Ik had al eens gesproken met een kwaliteitsman/auditor en was op zoek naar iemand die dit voor mij zou kunnen doen. Ik kreeg een tip om Jaco daarvoor te benaderen. Hij komt ook uit Kamerik en wij zien elkaar elke zondag! De oplossing recht voor mijn neus! Op een vrijdagavond ben ik bij hem langs gegaan en hup starten maar. Onze manier van werken staat nu op papier. Wij zijn er mee bezig om alle procedures goed te laten draaien. We hebben ook gezien hoe het nog beter kan. Zo hebben we de traceerbaarheid van ons product enorm verbeterd. Certificering is voor mij geen doel op zich. Het helpt ons om het bedrijf naar een nog hoger plan te tillen!
Neem vrijblijvend contact op
Vraagt u zich af hoe u een nieuwe koers succesvol vormgeeft in uw bedrijf?